Qəhvə təhlükədədir - Starbucks çıxış yolu axtarışındadır
İqlim dəyişikliyi qəhvə biznesi və fermerlər üçün böyük təhlükə yaradır.
Marja.az xəbər verir ki, Latın Amerikası və Karib hövzəsinə xidmət göstərən bir maliyyə institutu olan "Inter-Amerika İnkişaf Bankı"na (IADB) görə, "Düzgün böyümək üçün qəhvə bitkiləri xüsusi temperatur, işıq və rütubət tələb edir". IADB-nin son hesabatında qeyd edilir ki, hazırda bu şərtlər Latın Amerikasının müəyyən hissələrində, qəhvə "kəməri" adlanan bölgədə əsasən yerinə yetirilir.
Lakin bank xəbərdarlıq edib ki, 2050-ci ilə qədər “temperaturun artması qəhvə yetişdirmək üçün əlverişli ərazini 50%-ə qədər azaldacaq”. IADB qeyd edib ki, dəyişən iqlim bəzi ölkələrin yeni qəhvə yerləşdirə biləcəyi anlamına da gələ bilər.
Ancaq qəhvənin indi olduğu yerdə çiçəklənməyə davam etməsi üçün hər şey dəyişməlidir.
Bütün dünya qəhvəsinin təxminən 3%-ni aldığını söyləyən Starbucks, istiləşən planetdə daha yaxşı dayanmaq üçün xüsusi olaraq becərilən yeni "arabica" sortlarını inkişaf etdirir. 10 ildən artıqdır ki, Starbucks-ın aqronomları müxtəlif növ qəhvə ağacları yetişdirir, nisbətən qısa müddətdə yüksək məhsuldarlıqda məhsul verəcək və bir xəstəlik olan qəhvə yarpaqlarının paslanmasına qarşı müqavimət göstərən ağacları tapmağa çalışırlar.
Starbucks hazırda 6 yeni çeşid üzərində işlər aparır. Şirkətin Kosta Rikada təhsil və tədqiqat mərkəzi olan "Hacienda Alsacia" mövcuddur.
Starbucks-ın icraçı vitse-prezident Mişel Börns deyib: “İşlədiyimiz və sınaqdan keçirdiyimiz bəzi növlər məhsulu üç və ya dörd ildə deyil, iki illik dövr ərzində verir. Hər şey yaxşı olarsa, bu, daha tez və daha çox qəhvə demək olacaq. Bu həmçinin Starbucks və onun təchizatçılarının qələbəsi olacaqdır".
Dünyada təxminən 36 000 şöbəsi olan Starbucks, əsasən fermerlərdən asılıdır - 30 ölkədən təxminən 400 000 fermerdən məhsul alır. Onlar, dünyanın digər qəhvə fermerləri ilə birlikdə qlobal istiləşməyə uyğunlaşmaq üçün mübarizə aparırlar.
Təbii ki, qəhvə iqlim dəyişikliyi ilə təhdid edilən yeganə məhsul deyil. Quraqlıq, don və ya güclü yağışlar kakaodan üzümə qədər kənd təsərrüfatı məhsullarının məhsuldarlığını məhv edə bilər. Ekstremal hava isə gözlənilməzdir və fermerlərin bu dəyişiklikləri effektiv şəkildə planlaşdırmasını çətinləşdirir.
Starbucks tərəfindən istifadə edilən yeganə çeşid olan "arabica" qəhvəsi xüsusilə risk altındadır. Professor Miguel Gomez deyib ki, "arabica" qəhvəsi ilə daha çox iqlimə davamlı növlər inkişaf etdirmək üçün "təcili ehtiyac" var.
Müştərilərin xəbərləri
SON XƏBƏRLƏR
- 1 həftə sonra
- 1 həftə sonra
- 6 gün sonra
-
-
4 saat əvvəl
Bakcell “İnklüzivlikdə İnnovativ Həllər” tədbirinə dəstək oldu
-
5 saat əvvəl
33 min 615 baş heyvanın alınmasına 89,8 milyon manat məbləğində güzəşt tətbiq edilib
-
6 saat əvvəl
İllik gəlirlilik dərəcəsi 15% olan istiqrazlar ticarətə buraxılacaq - TARİX
- 6 saat əvvəl
-
6 saat əvvəl
"Dino Park": 3 və daha çox uşağı olan ailələr üçün 20% endirim tətbiq olunacaq
-
6 saat əvvəl
Süd məhsullarının istehsalçılarına ubsidiyaların verilməsi planlaşdırılır
-
6 saat əvvəl
Avropa bankı Qafqazın böyük avtomobil distribütor şirkətinə 25 milyon avro kredit ayırır
-
7 saat əvvəl
Trendyol ölkənin ilk inklüziv kafesi “Kashalata”nın inkişafına dəstəyini davam etdirir
-
7 saat əvvəl
Qızılın qiyməti üzrə dünyanın ən yaxşı proqnoz verən qurumları - SİYAHI
Son Xəbərlər
Biznesiniz üçün QISA NÖMRƏ (Ulduz nömrə) alın
Azərbaycanda Vakansiyalar - Azvak.az
Ödənişsiz investisiya seminarı: Yatırımda təcrübə qazan
Bakcell “İnklüzivlikdə İnnovativ Həllər” tədbirinə dəstək oldu
Ən çox oxunanlar
Avropa bankı Qafqazın böyük avtomobil distribütor şirkətinə 25 milyon avro kredit ayırır
Trendyol ölkənin ilk inklüziv kafesi “Kashalata”nın inkişafına dəstəyini davam etdirir
"Azər-Türk Bank"ın kredit reytinqləri təsdiqlənib - BANK YENİ STRATEGİYA HAZIRLAYIR











.webp)














.jpg)


